Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar?

Gemiddeld kost het 65 kWh om een elektrische auto helemaal op te laden. Maar, hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar? Dat hangt natuurlijk af van hoeveel kilometers je rijdt. Wij leggen je alles uit over het stroomverbruik van je elektrische auto.

stroomverbruik elektrische auto


 

Hoeveel kWh kost een auto opladen?

De gemiddelde accucapaciteit van een elektrische auto is zo'n 65 kWh. Dat betekent dat je gemiddeld 65 kWh verbruikt per volle laadbeurt. Natuurlijk kost het meer kWh om een elektrische auto met een grotere accu op te laden. 

Goed om te weten: voor de levensduur van je accu is het beter om je auto niet helemaal vol te laden. Dan verbruik je ook minder stroom per laadbeurt.

Laadtijd elektrische auto

Hoeveel tijd het kost om je auto op te laden, hangt ervan af of je een snellader, normale laadpaal of een stopcontact gebruikt. Stel dat je een elektrische auto met 65 kWh voor 80% wilt volladen. Dan kost dit:

  • 22,6 uur via een stopcontact in huis (2,3 kW).
  • 4,7 tot 14,1 uur via een openbare laadpaal of een laadpaal thuis. (3,7 kW tot 11 kW)
  • 15 minuten tot 1 uur via een snellaadpaal (50 kW tot 350 kW).

 

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto per jaar?

De meeste mensen rijden zo'n 15.000 kilometer per jaar. Verder rijdt een elektrische auto gemiddeld 100 kilometer op 20 kWh. Oftewel, per kilometer verbruikt een elektrische auto 0,2 kWh. Met gemiddeld 15.000 kilometer per jaar, verbruikt een elektrische auto per jaar: 15.000 kilometer x 0,2 kWh = 3.000 kWh.


 

Kosten stroomverbruik elektrische auto

Als je jouw elektrische auto thuis gaat opladen, betaal je het stroomtarief van je energiecontract. Om te berekenen wat een elektrische auto kost aan stroom, gaan we uit van een stroomtarief van € 0,25 per kWh (Milieu Centraal).

Stel dat een elektrische auto gemiddeld 3.000 kWh per jaar verbruikt, dan zijn de kosten aan stroom van een elektrische auto dus € 750,- per jaar.

Kosten openbare laadpaal

Als je thuis geen laadpaal hebt, kun je van een openbare laadpaal of snellaadpaal gebruikmaken. Dan zijn de kosten voor het opladen in het algemeen hoger. Je betaalt gemiddeld € 0,44 per kWh bij een publieke laadpaal en € 0,83 per kWh bij een snellaadpaal. Deze stroomkosten kunnen bij verschillende laadpalen ver uit elkaar liggen. 


 

Elektrische auto opladen met groene stroom

Wil je profiteren van voordelige stroom om je elektrische auto op te laden? Bij ons kies je altijd voor 100% groene stroom tegen voordelige tarieven. Goed voor het milieu én jouw portemonnee. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

laadpaal thuis

Wat kost een laadpaal thuis aan energie?

> Lees meer

 

energie besparen

Dit zijn onze tips om energie te besparen

> Lees meer

 

vaste lasten

Wat zijn mijn gemiddelde vaste lasten?

> Lees meer

 

Blog homepage